Bu Blogda Ara

22 Nisan 2023

Tahinli Kek


Malzemeler : 3 tane oda sıcaklığında yumurta (çoğu zaman 2 yumurta kullanıyorum),

 

1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker,

          1 su bardağı sıvıyağ,

         1 su bardağı süt,

         1 tane kabartma tozu, 

          2 su bardağı un (kekimize unu koyduktan sonra çok sulu ise 1-2 yemek kaşığı daha unu eklenebilir. Yumurta büyükse de kıvamı değişiyor. Genelde 2 su bardağı un yeterli oluyor

Üzerine dökmek için yarım su bardağı kadar tahin 3 kaşık şekerle karıştırılır. 



Piştikten sonra kekimizin üzerine dökmek için de 1 çay bardağı kadar pekmez (ama tatli seviyorsaniz veya sevmiyorsanız azaltılıp arttırılabilir)

  1. Hazırlanışı

    Çırpma kabının içerisine yumurta ve şekeri koyup yaklaşık 7-8 dakika kadar çırpılır; köpürecek rengi açılacak ve krema kıvamına gelecek hafif, daha sonra süt sıvıyağı katıp 1 dk kadar çırpılır. Un ve kabartma tozunu karıştırıp ilave edilir çok kısa çırpılır pütür kalmayacak şekilde yağlanmış yuvarlak kare veya dikdörtgen borcama dökülebilir. Üzerine şekerle karışmış tahin gezdirilir. 170 derecede alt üst ayarda ısıttığımız fırında 50 dakika kadar pişirilir, fırından çıkarmadan önce mutlaka kekin ortasına ucu sivri bir çöp şiş ya da bıçakla batırıp temiz çıkarsa fırından alınır. (Eski fırınımda 180 derecede bir saat pişiriyordum. Fırına göre derecesi dakikası değişebiliyor. ) Fırından çıkarttıktan 2-3 dk sonra üzerine pekmez gezdirilir. 

    Not: süt olmadığında su ile de güzel oluyor kek.