Bu Blogda Ara

13 Aralık 2020

Mandalinalı Yumuş Kek

 (Yemek.com tarifinden yola çıkarak bu ölçülere gelinmiştir)



Malzemeler:

250 gr. Mandalina (küçük ise 5 tam geliyor)

2 yumurta (orta boy)

¾ bardak toz şeker

¾  bardak hindistancevizi

¾ bardak badem unu

Yarım paket kabartma tozu

Üzeri için:

70 gr beyaz çikolata

2-3 yemek kaşığı süt

Birkaç damla limon

Süslemek için:

Kuru üzüm veya herhangi bir kuru meyve

Yapılışı: Mandalinaların sap kısmını ayıklayıp kabuklarıyla bir tencereye alıp bol su ilave ederek 1.5 saat pişirin. Sularını kaybetmemesi için sıkmadan alın. Robot veya blender kullanarak kabuklarıyla çektirin.  Bir kenarda ılınırken kek harcını hazırlamak için; yumurta sarılarını ve aklarını ayrı kablara alın. Şekeri paylaştırın ve ilk önce yumurta aklarını çırpıp kar haline getirin. Mikserinizin yapabildiği kadarı da yeterli. Sonra yumurta sarılarını çırpıp; mandalina püresini ilave edip çırpın. Hindistancevizi, badem unu ve kabartma tozunu ekleyip 1-2 dk çırpın. Yumurta akını yavaşça, söndürmemeye gayret ederek karışıma ilave edin, karıştırın.

Fırını 180 derecede 10 dk ısıtın.



Kek kalıbının tabanına yağlı kağıt serip, kalıbın yanlarını yağlayıp hamuru dökün. 45 dk 1 saat arasında pişiyor. Kürdan batırıp kürdan nemli çıkarsa birkaç dk daha devam ettirebilirsiniz. Fırından çıkarttıktan 5 dk kadar sonra kalıbın kenarlarını bıçakla gevşetip bir tabağa ters çevirin. Yağlı kağıdı yavaşça çıkartıp keki soğumaya bırakın. Üzeri için beyaz çilolataya sütü ve birkaç damla limonu ilave ederek benmari usulü eritip; her tarafı pürüzsüz olana kadar karıştırın. Çikolatayı kekin üzerine yayın. Arzunuza göre süsleyip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.



Not: Tarif 5 yumurtalı ve 500 gr mandalinalıydı. Yarım ölçüye yakın bi deneme yaptım. İlk yapışımda yumurtayı 2 kullanırken; badem unu ve hindistancevizini de yarım ölçü yapmıştım kek daha sıkı yapışkan ve inmiş haldeydi. İkinci yapışta kuru malzemeleri aynı kattım ve daha hacimli oldu keki. Klasik yuvarlak kalıpta yapmak isterseniz 2 ölçü yapabilirsiniz. Kekin içi ıslak bir yapıya sahip. Makaron, revani, hindistancevizli barı andırıyor.