Bu Blogda Ara

2 Nisan 2020

Minik Fransız Ekmeği (French Roll) Mutfakdili/Youtube





8 Adet
Malzemeler:

1 çay bardağı ılık süt,
1 çay bardağı ılık su,
1 tatlı kaşığı instant maya,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1 çay kaşığı tuz,
2.5-3 su bardağı un,
50 gr tereyağ
Üzerine serpmek için:
Çok az un veya mısır unu,
8 ince dilim tereyağ(yaklaşık 40 gr)
Yapılışı: İnstant maya değil de yaş veya kuru maya kullanıyorsanız; sıvı malzemeleri maya ve şeker ile karıştırıp 7-10 dk arası mayalanmasını bekleyin. Sonra kontrollü olarak unu ve tuzu ekleyip yoğurun. Un içeriği ve çeşidine bağlı olarak değiştiği için baştan 2.5 koymanızı aşırı yapışkansa 3'e tamamlamanızı tavsiye ederim ancak kıvamı yapışkan olmasa bile tereyağı kattıktan sonra doğal olarak kıvamı yapışkanlaşacaktır. O sebeple yapışkanlığa takılıp un aşırı eklenmemeli. Tereyağ ilave edip yoğurun. Ağzını kapatıp 1 saat mayalandırın. Hamuru az un serpilmiş tezgaha alıp, 8'e bölün; beze yapın. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Keskin bir bıçak veya jiletle ortalarından geçecek derin çizik atın. İnce dilim tereyağını kesilen yerlere yerleştirip, çay süzgeci yardımıyla un veya mısır unu serpin. 15 dk mayalandırın. 200 derece ısınmış fırında 14-20 dk arası bir sürede pişiyor. 13. dk'dan itibaren kontrollü olunmalı; fırından fırına değişiyor. Fırından çıkardıktan sonra üzerini bez ile örtüp; 15-20 dk beklettikten sonra yemeye hazırdır. Afiyet olsun:
Not: Tarifte 1 tatlı kaşığı kuru mayaydı ama evde instant olduğu için onu kullanmıştım. 1/3 yaş maya ile ve sonrasında 1 yemek kaşığı kuru maya ile denemelerimin ikisi de aynı sonuca ulaştırdı. Un içeriğini araştırıp almanızı tavsiye ederim 2.5 bardak tam gelirken 3 bardak kullandığım da oldu.