Bu Blogda Ara

7 Şubat 2015

Tahinli/Çikolatalı Çörek

Tarif arkadaşımın hamur tarifi, şekli youtube'da davehax etiketli videodan:
https://www.youtube.com/watch?v=PxaDxiqTiT0Malzemeler: 1 su bardağı ılık su, 1.5 su bardağı ılık süt, 1 paket instant maya, 1/2 çay bardağı şeker, 2-3 tatlı kaşığı tuz (1 tatlı kaşığı yeterli tatlı yapacaksanız),1 çay bardağı sıvı yağ, aldığı kadar un.
Arası için: Sürülebilir kahvaltılık krem çikolata, tahinli için de 1-1.5 bardak tahin az zeytinyağı,
ve şekeri hissettirecek kadar bol toz şeker (tadına bakarak katarsanız tahinli mayalılarda hamur emiyor tahini ve şekeri, her ikisi de bol olmalı hamur arasında)
Üzeri için:1 yumurta sarısı
Yapılışı:Süt, su, şeker, tuz ve mayayı şeker ve maya eriyene kadar karıştırın. Sonra yağ ve unu ekleyip yoğurun. Birden doldurarak değil kademeli kademeli ekleyin unu, çok sertleşmesin 4 bardak rahat gidiyor ama azar azar ilave etmek en doğrusu tedbirli olmak adına. Üstünü örtüp iki katı olana kadar mayalandırın. Mayalandıktan sonra bezelere ayırın. Aslı poğaça tarifi olan bu hamur malzemesinden iki büyük beze ayırın (iri ayva boyundan az daha büyük). Kalanı poğaça yapabilirsiniz.
Bir tepsiyi yağlayıp hazırlayın. İri bezelerden birini una bulayın ve unlanmış zemin üzerinde bıçakla 4 eşit parçaya bölün. 3 parçayı kenara ayırıp diğerini unlayıp açın. Bir tabak boyunda olmalı. Muntazam olmazsa üzülmeyin bir tabağı üzerine yerleştirip hamuru kenarlarından düzeltirseniz yine yuvarlak olur. Bu en alt katınız bunu tepsiye yerleştirip ayrı bir kapta tahin şeker ve biraz zeytinyağı karıştırıp üzerine sürün. 3 parçadan birini daha böyle açıp üzerine koyun; ona da tahinli karışımdan sürün. Sonra 2 parçadan birini açıp onu da bu katın üzerine yerleştirip son tahin sürme işleminizi gerçekleştirin. Kalan bir parça son kat o sebeple onun üzerine tahin sürmeyin. Ortasına bir çay bardağını ağzı hamura taraf olacak şekilde koyun. Orta bardak kenarından başlayarak kenarına 12 kesik yapın ilk önce 4'e bölün ve +2te 1 parçalarda 3'e bölme işlemini yapın. Videoda gördüğüm 4'te 1 parçayı 4'e bölüyordu. Çikolatalı öyle. 2 parçanızı tutun ve sağ elinizdekini sağa doğru sol elinizdekini sola doğru 2 defa burgu yapın. Hepsine burgu yaptıktan sonra orta uçlarından yapıştırın yine 2'şer eşleme yaparak. En son köşelerini de ortaya toplayın.
Tepside mayalandırın. Fırını 180 dereceye ayarlayın. 10-15 dakika ısınsın. Fırın ısınırken mayalanan çöreğinizin üzerine 1 yumurta sarısı sürün.
Ayrı bir tepsiye de aynı işlemle çikolatalı hazırlayabilirsiniz.
Isınan fırının orta katına tepsinizi yerleştirin. 12-15 dk pişirin ve çıkarın. Eğer sertse üzeri kalınca örtü ile örtüp üzerine de tepsi koyarak yumuşatabilirsiniz. Tepsiyi doğrudan koymayın ki buharlanma sebebiyle çöreğiniz ıslanmasın. Eğer üzeri sert değilse bir pilav örtüsü ile örtebilirsiniz üzerini. İlk önce hangisini pişirdiyseniz üzerindeki sertliğe bakarak bir sonrakini 1-2 dakika az tutabilirsiniz fırında ya da fazla. Her fırın farklıdır; fırın içi yüksekliği mühimdir burada. Normal fırında 12 dakikada yumuşak pişerken; ankastrede taş gibi olabilir.
Not: Hamur ölçüsünü 2-3 katına çıkarsanız da maya aynı kalsın yeterli oluyor(arkadaşımın tavsiyesi). Tahinliyi çikolatalıdan 2-3 gün önce yapmıştım buzdolabında saklanabiliyor hamur. Davehax'da çeşitli pizzalar var, çikolata ağaçları var deneyebilirsiniz. Bu arada 1 kavanoz nutella'dan 2 çikolatalı çıkıyor bol sürünce. Farklı tat elde etmek isterseniz tahin ve çikolatayı karıştırabilirsiniz. Afiyet olsun.