Bu Blogda Ara

2 Nisan 2012

Patlıcan Graten

Malzemeler:
1 kg patlıcan,
250 gr.kıyma,
2 tane soğan,
1 çorba kaşığı salça,
2 tane domates,
Yarım demet maydanoz,
2 tane sivri biber,
Kızartmak için sıvı yağ,
Yeteri kadar tuz, karabiber
2 çorba kaşığı kaşar rendesi
Beşamel sos için:
2 kaşık un,
1 kahve fincanı sıvıyağ,
2 su bardağı süt,
1 yumurta sarısı,
Tuz ve karabiber
Yapılışı:
Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda 15 dakika bekletin. Yıkayıp kurulayın, uzunlamasına dilim kesin. Kızgın yağda una bulayarak kızartın. Kızarttıktan sonra havlu kağıtla fazla yağını alın. Kıyma ve soğanı bir tencerede kavurun; salça küp küp doğranmış domates, biber ilave edin. Beş dakika sonra ateşten alın. Tuz karabiber ve kıyılmış maydanoz koyup karıştırın.Bir fırın tepsisine patlıcanları bir sıra dizin. Üzerine kıyma koyup beşamel sosu yayın. Tekrar sosun üzerine patlıcan dizin. Bu şekilde bütün malzemeyi dizin. En üstünü de beşamel sosla kapatın.Üzerine kaşar rendesi koyup kızgın fırında 15 dakika pişirin. 
Sosun yapılışı: İki kaşık unu 1 kahve fincanı sıvı yağla ateşte kavurun. İki su bardağı süt koyup, kısık ateşte koyulaşana kadar pişirin. İçine bir yumurta sarısı koyarak karıştırın. Tuzunu ve karabiberini ilave edin.

Not: İsterseniz beşamel sosa yumurta kullanmayabilirsiniz. Fırında daha da kurur düşüncesiyle sütü daha fazla kullandım. İsterseniz sos piştikten sonra muskat da rendeleyebilirsiniz çok leziz oluyor. Afiyet şifa olsun.