Zerde

Malzemeler:
2 kahve fincanı iyi cins pilavlık pirinç,
1 bardaktan çeyrek fazla toz şeker,
1 yemek kaşığı buğday nişastası,
2 tutam safran veya yarım çay kaşığı(silme) zerdeçal,
1 kahve fincanı sıcak su(zerdeçal için),
Yarım kahve fincanı su(nişasta için),
6 bardak su
Üzerine:
Dolmalık fıstık,
Ayıklanmış nar, kuş üzümü vs.
Yapılışı:Zerdeçal veya safranı 1 kahve fincanı sıcak suya katıp karıştırın bir kenarda beklesin. Pirinci ayıklayıp; örselemeden 5-6 su yıkayıp bir tencereye koyun. 6 bardak suyu ve toz şekeri ilave edip ocağa alın. Pirinçler iyice büyüyüp yumuşayana kadar takriben 20-25 dakika şekerli suda haşlanmaya bırakın. Nişastayı yarım kahve fincanı su ile karıştırın. Ve pirinçlerin pişmesi gerçekleşince zerdeçel ve nişastayı ilave edip karıştırın. Boza kıvamında bir koyuluğa gelinceye kadar 25-30 dakika daha pişirin. İyice koyulaşan zerdeye 5 kaşık gül suyu ilave edip karıştırın(bunu; ocağı söndürmeden hemen önce veya söndürdükten sonra yapabilirsiniz). Ateşten alarak kaselere taksim edip; soğumaya bırakın. Soğuyunca üzerlerine kuş üzümü, dolmalık fıstık ve nar ile süsleyip servis yapın. (Kuş üzümü kullandığınızda nar kullanmayın.) Yeşil toz fıstık ve hindistan cevizi de yakışıyor. Afiyet olsun.

Yorumlar