Malzemeler:
2 kahve fincanı iyi cins pilavlık pirinç,
1 bardaktan çeyrek fazla toz şeker,
1 yemek kaşığı buğday nişastası,
2 tutam safran veya yarım çay kaşığı(silme) zerdeçal,
1 kahve fincanı sıcak su(zerdeçal için),
Yarım kahve fincanı su(nişasta için),
6 bardak su
Üzerine:
Dolmalık fıstık,
Ayıklanmış nar, kuş üzümü vs.
Yapılışı:Zerdeçal veya safranı 1 kahve fincanı sıcak suya katıp karıştırın bir kenarda beklesin. Pirinci ayıklayıp; örselemeden 5-6 su yıkayıp bir tencereye koyun. 6 bardak suyu ve toz şekeri ilave edip ocağa alın. Pirinçler iyice büyüyüp yumuşayana kadar takriben 20-25 dakika şekerli suda haşlanmaya bırakın. Nişastayı yarım kahve fincanı su ile karıştırın. Ve pirinçlerin pişmesi gerçekleşince zerdeçel ve nişastayı ilave edip karıştırın. Boza kıvamında bir koyuluğa gelinceye kadar 25-30 dakika daha pişirin. İyice koyulaşan zerdeye 5 kaşık gül suyu ilave edip karıştırın(bunu; ocağı söndürmeden hemen önce veya söndürdükten sonra yapabilirsiniz). Ateşten alarak kaselere taksim edip; soğumaya bırakın. Soğuyunca üzerlerine kuş üzümü, dolmalık fıstık ve nar ile süsleyip servis yapın. (Kuş üzümü kullandığınızda nar kullanmayın.) Yeşil toz fıstık ve hindistan cevizi de yakışıyor. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder