Bu Blogda Ara

15 Mart 2011

Elazığ'ın Patilesi

Bu Elazığ'ın Patilesi çayın yanına akşam yemeğine yaparız her türlü gider. Afyon'un ıspanaklı bükmesi gibi gözükse de farkları var. Patile'de yumurta Bükme'de domates var.
Malzemeler:
3 bardak un,
Su,
3 kaşık yoğurt,
Tuz
İç malzemesi:
500 gr. yıkanmış ve süzülmüş 1.5 cm boyunda doğranmış ıspanak,
Bol tereyağı,
3 yumurta,
Kırmızı pul biber, karabiber, tuz
Arzuya göre kuru soğan,(anneannem sevmediği için biz soğansız yapıyoruz ama Elazığ'da koyuluyormuş.)
Yapılışı:
Un, yoğurt, su ve tuz yoğurulur. Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert bir hamur yapılır. İri ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp üzerini örtüp dinlenmeye bırakın. Onlar dinlenirken İçimizi hazırlayalım.
Tereyağını eritin köpürünce yumurtaları kırın. Karıştırın yavaş yavaş kırıntı gibi olacak yumurta içinde. İyice pişince ocaktan alın. Ispanağı geniş bir baklava tepsisine alıp yumurtayı tuzu baharatları ilave edin. İyice karıştırın.

Bezeleri yemek tabağı büyüklüğünde açın. Yarısına içi bol şekilde yayın. İç olmayan kısmı içli tarafa yatırıp kenarlarını ince ince bastırın. Ne kadar uçtan basılsa o kadar iyi çünki pişince sert olur öbür türlü. Sacı veya teflon tavayı ısıtın patileyi koyun. Kısık olmayıp çok da açık olmadan 3 dakikada bir çevirerek pişirin. Yanıkların olmamasına dikkat ederek. Pişip de ocaktan aldıktan sonra tereyağı varsa tuzlu tereyağı sürün. Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder