Bu Blogda Ara

31 Mart 2011

Fırında Tulum Peynirli Ispanak

Malzemeler:
Yarım kilo Ispanak(yıkanmış iri parçalar halinde kıyılmış)
2-3 adet patates,
1 adet yemeklik doğranmış kuru soğan,
3 diş sarımsak(ince kıyılmış),
1 yemek kaşığı zeytinyağı,
150 gr. mantar,
1 tatlı kaşığı tereyağı(mantar için)
100 gr. tulum peyniri,
Tuz, karabiber
Beşamel sosu İçin:
40 gr. tereyağı(1 kaşıktan biraz fazla),
2 çorba kaşığı un,
Yaklaşık 500 ml. süt,
Tuz karabiber
Yapılışı: Patatesleri soyup haşlayın. Dilimleyerek yağladığınız fırın kabına döşeyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Üzerine tulum peynirini serpin. Ispanakları zeytinyağında kuru soğan ve sarımsak ile kavurun. Diğer tarafta taze mantarları yıkayıp, tereyağında suyunu salıp çekinceye kadar soteleyin.
Beşamel Sos: Tereyağını eritip un ilave edin. Sarartmadan hafifçe kavurun. Hızlıca karıştırarak soğuk sütü ilave edin. Boza kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edin. Pişen sosa mantarları, tuz, karabiber ve tulum peynirini ilave edin.  
Ispanağı patateslerin üzerine döşeyin. En üste de mantarlı beşamel sosu dökün. 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

30 Mart 2011

Fırında Sıcak Helva

Malzemeler:
1 adet elma,
2 tatlı kaşığı toz şeker,
Çok az tarçın,
70 gr. bitter çikolata,
1 avuç içini dolduracak kadar diyeyim göz kararı tahin helvası(sade)
Yapılışı:
Elmayı soyup çekirdek yatağını oyacak ile çıkarın. Enine dilimleyin. Dilimleri tek kişilik güveç kaplara koyup üzerine birer tatlı kaşığı toz şeker serpip 200 derece fırında 20 dakika pişirin. Çikolatayı 2 bölüm ayırıp gerisini iri iri elinize değdirmededn tahta üzerinde kıyın. Elmayı fırından çıkarıp azıcık tarçın serptikten sonra kıyılmış çikolata serpip helvayı ince ince dilimleyerek çikolatanın üzerine koyun. 1 bölme çikolata parçalarını da ortasına koyun ve 10 dakika daha fırında pişirdikten sonra çıkarın. 10&15 dakika sonra servis yapabilirsiniz. Balıktan sonra ikram etmek için harika bir tatlı.
Oktay ustanın tariflerinden.

28 Mart 2011

Yeşil Mercimekli İçli Köfte

Yemek Zevki Dergisinden Ayvaz Akbacak tarifine farklı bir yorum:-)
Malzemeler:
1.5 su bardağı  ince bulgur,
1 yemek kaşığı irmik,
1&2 çay bardağı tam buğday unu,
1 çay bardağı su,
1 iri yumurta,
1 tatlı kaşığı biber salçası,
1 yemek kaşığı domates salçası, tuz
İçi için:
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı domates salçası,
Tuz, nane ve kimyon,
Yarım su bardağı kırılmış ceviz.
Yapılışı: İçini hazırlayarak başlıyalım:
Önce bulgur ve irmiği üzerini çok az geçecek kadar sıcak su ile ıslatıp 10 dakika kapalı bekletin. Soğanı doğrayıp zeytinyağında kavurun. Salça nane ve tuzu ilave edip mercimekle karıştırın. Kimyon ve cevizi ilave ederek karıştırın.
Bulgura su, salça, un, son olarak da yumurtayı katarak yoğurun. Kıvamına göre un veya su işlave edebilirsiniz. Dağılmamalı çok sert de olmamalı. Her içli köfte yaparken mutlaka 1 taneyi denemek amacıyla cezvede kaynatırsanız sonunda hüsran olmaz kıymalı kıymasız farketmez.
Ceviz büyüklüğünden biraz küçük toplar yapıp hazırlayın. Parmağınızla oyup yeteri kadar iç ile doldurup kapatın. Topların büyüklüğüne göre 16 da oluyor 36 da. 
1.5 litre kaynamış suya 1 yemek kaşığı tuz katıp köfteleri atın 10 dakika kaynatıp kevgirle alın. Tereyağı severseniz tuzlu tereyağını eritip servisten önce köfteleri erimiş tereyağında çevirip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. 

26 Mart 2011

Kaşarlı Çörek

Malzemeler:
3 su bardağı un,
1 paket maya,
1,5 su bardağı kaşar rendesi,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı şeker,
1 çay bardağı un,
1 çay bardağı yoğurt,
1 çay bardağı ılık süt,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
Üzeri için 1 yumurta sarısı
Yapılışı: Unu çatalla havalandırıp maya ile karıştırın. Yumurta sarısı ve kaşar rendesi hariç diğer malzemeleri ekleyerek yoğurun. Üzerini kapatıp, ılık ortamda 40-50 dakika mayalandırın. Hamuru 0,5 cm kalınlığında açıp, kaşar rendesini serpin. Bir kenarında 1.5 cm kadar boşluk bırakın. Rulo halinde sarın (boşluk rulonun bitişinde kalacak). Eşit olacak şekilde 17 dilim yapın. Yuvarlayıp yağlanmış tepsiye sıralayın. Üzerlerine yumurta sarısını sürüp , yarım saat daha mayalandırın. 180 derecede ısınmış fırında 19-25 dakika pişirin.

25 Mart 2011

Milföy Simidi

Malzemeler:
3 adet patates,
100 gr. beyaz peynir,
Nane, kırmızı biber
4 kişilik yapılacaksa 8 yaprak milföy hamuru,
1 yumurta sarısı ve çörek otu
Yapılışı: Patatesi soyup iri iri doğrayın ve haşlayın. Çatatlla ezin. Peynir, nane ve kırmızı biberi de ilave ederek ezmeye devam edin. Milföy hamurlarını buzluktan çıkarıp açılabilecek kıvama gelinceye kadar bekletin. İki milföyün dar kenarlarından yapıştırın küçük çimdik hareketleri ile. Merdane yardımı ile uzatın ve enine doğru da 2-3 cm kadar genişletin. Patatesli içten bir kenarını boş bırakacak şekilde uzunlamasına döşeyin. Rulo yapın(boş taraf alta gelmeli).
Rulonun iki ucunu birleştirip 2 cm aralıklarla kesikler atın(orta taraf kesilmeyecek). Yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyup yumurta sarısı sürün. Arzuya göre çörek otu serpin. 200 derecede ısınmış fırında orta katta 25-30 dakika pişirip servis yapın. Afiyet olsun.

16 Mart 2011

Ayva Reçeli

Malzemeler:
4 adet ayva
5 su bardağı su,
4.5 su bardağı şeker
Renklendirmek için arzuya göre 1 tatlı kaşığı bakla çiçeği.
3 adet kakule, 5 adet karanfil
Yapılışı:
Ayvayı soyup çekirdek yataklarını çıkarın(çekirdeklerini atmayın). Küçük küpler halinde doğrayın. Tencereye ayvaları koyup suyu üzerine ilave edin. Çekirdekleri de ilave edin. Sertliğini kaybedip yumuşak sert arası iken şekerini ilave edip kaynatmaya devam edin. Suyu hafif kıvamlanınca, kakule, karanfil ve bakla çiçeğini ilave edip biraz daha kaynatın ve söndürün. Toplam süre 1.5 saat gibi oldu yaklaşık. Basınçlı tencerede buharını verdikten sonra 15 dakika kaynatıp kapağını açıp şekeri ilave edebilir ve pişmesine devam edebilirsiniz. Soğuduktan sonra kavanozlara boşaltıp buzdolabında saklayın. Afiyet olsun.

Kırmızı Biberli Dürüm

Bir blog'da veya web sitesinde idi bu tarif. Tekrar aradım kaynak göstermek adına ama bulamadım tarifin sahibinden özür diliyorum. Tarifin aslında krem peynir kullanılmıştı ve doğal olarak tereyağı yoktu. Evde krem peynir olmadan da yapabilir miyim düşüncesi ile böyle şekil aldı. En azından krem peynirin içindeki katkı maddelerinden dolayı kârdasınız.
Malzemeler:
2 lavaş,
8 adet kırmızı biber(hazır közlenmiş de kullanabilirsiniz)
5 kibrit kutusu kadar diyeyim beyaz peynir(Sütaş süzme)
1 yemek kaşığı tereyağı(oda sıcaklığında yumuşamış)
Fesleğen, nane veya kekik(en çok bunlar yakışıyor)
Yapılışı:
Biberleri fırında közleyip soyun. Bir tarafını boydan keserek genişletin. Beyaz peyniri ezin tereyağı ve fesleğen veya naneden hangisini arzu ediyorsanız ilave ederek çatal ile eze eze karıştırın. Her yeri aynı olmalı. Lavaşı ortadan ikiye bölün. Eni boy olarak kullanılacak. Bir kenarı boş kalacak şekilde boylamasına peyniri yayın. Biraz daha baharat ilave edebilirsiniz.  (Peynir bütün lavaşlara yetmezse karışımı biraz daha peynir ilavesi ile çoğaltabilirsiniz.) Biberleri altlı üstlü peynirin üzerine koyun. Dolu kenardan başlıyarak rulo yapın. Dörde bölerek servis tabağına alın. Lavaş ve biber bitene kadar aynı işlemi yapın. Afiyet olsun.

15 Mart 2011

Elazığ'ın Patilesi

Bu Elazığ'ın Patilesi çayın yanına akşam yemeğine yaparız her türlü gider. Afyon'un ıspanaklı bükmesi gibi gözükse de farkları var. Patile'de yumurta Bükme'de domates var.
Malzemeler:
3 bardak un,
Su,
3 kaşık yoğurt,
Tuz
İç malzemesi:
500 gr. yıkanmış ve süzülmüş 1.5 cm boyunda doğranmış ıspanak,
Bol tereyağı,
3 yumurta,
Kırmızı pul biber, karabiber, tuz
Arzuya göre kuru soğan,(anneannem sevmediği için biz soğansız yapıyoruz ama Elazığ'da koyuluyormuş.)
Yapılışı:
Un, yoğurt, su ve tuz yoğurulur. Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert bir hamur yapılır. İri ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp üzerini örtüp dinlenmeye bırakın. Onlar dinlenirken İçimizi hazırlayalım.
Tereyağını eritin köpürünce yumurtaları kırın. Karıştırın yavaş yavaş kırıntı gibi olacak yumurta içinde. İyice pişince ocaktan alın. Ispanağı geniş bir baklava tepsisine alıp yumurtayı tuzu baharatları ilave edin. İyice karıştırın.

Bezeleri yemek tabağı büyüklüğünde açın. Yarısına içi bol şekilde yayın. İç olmayan kısmı içli tarafa yatırıp kenarlarını ince ince bastırın. Ne kadar uçtan basılsa o kadar iyi çünki pişince sert olur öbür türlü. Sacı veya teflon tavayı ısıtın patileyi koyun. Kısık olmayıp çok da açık olmadan 3 dakikada bir çevirerek pişirin. Yanıkların olmamasına dikkat ederek. Pişip de ocaktan aldıktan sonra tereyağı varsa tuzlu tereyağı sürün. Afiyet olsun. 

12 Mart 2011

Kaymaklı Mısır Ekmeği

Malzemeler:
1 su bardağı beyaz un,
1 su bardağı tam buğday unu,
Yarım su bardağından biraz fazla mısır unu,
1 silme yemek kaşığı kuru maya,
1 tatlı kaşığı çekilmiş kaya tuzu,
1 tatlı kaşığı bal,
1 yumurta ve 1 yumurta akı,
1 su bardağı süt,
Çeyrek su bardağı su,
1 yemek kaşığı kaymak
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Yapılışı:
İlk önce balı sıcak suda eritin. 1 su bardağı sütü ve mayayı ilave edin. 10-15 dakika mayalandırın. Yoğurma kabınızda unların hepsini ve tuzu karıştırın. Ortasını açın. Kabaran mayayı, yumurta ve yumurta akını ve kaymağı ortasına koyduktan sonra 15 dakika yoğurun. 3.5 saat ılık bir ortamda ağzı kapalı olarak mayalandırın.
Tepsiyi yağlı kağıt ile kaplayın. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yumuşak hareketlerle; avucunuzda sıkmadan yuvarlayın. Aralıklı olarak tepsiye dizin. Tepside 30 dakika mayalandırın. Fırını 180 derecede 15 dakika ısıtın. Fırına vermeden hemen önce yumurta sarısını bastırmadan sandviçlerin üzerine sürün. 19 dakika pişirin. Fırından çıkarıp üzerine temiz bir örtü örtüp başka bir fırın tepsisi kapatın. Bu, kızarma esnasında oluşan hafif sertleşmeyi gidermek için gerekli. 35-40 dakika sonra buzdolabı poşetine veya kapağı sıkı bir saklama kabına koyarak yenileceği ana kadar muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Not: Başlangıç fikri kaymağı bozulmadan kullnmak olan ve evdeki malzemeye göre şekil alan bir tarif oldu. Mısır unu çok yakıştı. Ertesi gün daha yumuşuk bir ekmeğe dönüştü. Kahvaltıya misafiriniz varsa 1 gün önceden yapabilirsiniz. 
Ayrıca mayalı hamurlarda şeker yerine bal; eğer o yoksa ve kepekli yapıyorsanız pekmez kullanmanız ısrarla tavsiye edilir. Sebebi mayayı az da kullansanız güzel kabarıyor.  

7 Mart 2011

Profiterol

37 adet
Malzemeler:  Hamuru için:
100 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ 
1 su bardağı su,   
1 su bardağı un,
3 yumurta,
 Dolgu kreması için:
 2.5 su bardağı süt,
5 yemek kaşığı şeker,
3 yemek kaşığı un,
1 tatlı kaşığı kakao,
Üzeri için:
 2.5 su bardağı su,
1 yemek kaşığı nişasta,
 2 yemek kaşığı kakao,
3 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı: Tereyağını ve suyu küçük bir tavaya koyup ocakta çok harlı olmayacak şekilde yağ eriyip su ısınana kadar tutun.(Suyu kaynatmamaya ihtimam gösterin çünki; hamurunuzun kıvamında değişiklik olabilir)Ocağın altını kapatıp unu ilave edin ve tahta kaşık ile pürüzsüz bir hamur elde edene kadar karıştırın. Hamrunuz ocağa alıp 3 dakika çevirin. Altını kapatın. Hamurunuz iyice soğusun. Hamurunuz soğuyana kadar iç kremanızı yapmanızı tavsiye ederim. Yumurtaları teker teker ilave edin. Bir yumurtayı hamura iyice yedirmeden diğerini ilave etmeyin. Parlak ve pürüzsüz bir görüntü elde edene kadar karıştırın.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye 1&1.5 cm aralıklarla krema pompası kullanarak veya dilediğiniz boy bir kaşıkla dökün. Resimdeki profiterol'de çay kaşığı kullandım. Bir kaşığı iyice doldurun ve diğer kaşıkla sıyırın. Bu şekilde tepsiyi doldurun. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dk pişirin. (Ben 41 dk pişirdim)
Fırından çıkarmayın. Fırında soğusun. İçlerinin boşalması için bu adımı ihmal etmemelisiniz. İyice soğuduktan sonra fırından çıkarın. Dolgu kremasını ister profiterolleriniz ortadan enine keserek veya isterseniz krema pompası ile alttan delik açarak doldurun. İkincisini tercih ettim yaparken.
İç dolgu kreması:
Un, şeker ve kakaoyu tencereye alıp karıştırın. Sicim gibi akıtarak sütü ilave edin bir yandan karıştırarak. Orta ateşte kaynayana kadar sürekli karıştırın. Kaynadıktan 2-3 dk sonra altını kapatın. Kıvamı katı olsun istemiyorsanız yaklaşık yarım bardak daha süt ilave edebilirsiniz bu ölçülere.
Çikolata sosu:
Yine tencerede ilk kuru malzemeleri karıştırarak işe başlayın. Bir yandan karıştırarak suyu ilave edin. Orta ateşte kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kaynayınca altını kısarak 2 dk daha ocakta tutun ve ateşi söndürün. İyice soğusun sosunuz. Ben hamurları fırına koyunca hemen sosu hazırladım. Sos sıcak olursa aşırı yumuşak profiterolleriniz olur. Soğuk sosu doldurduğunuz profiterollerin üzerine dökün. Afiyet olsun.
Not:Üstteki resim tarifi aldığım arkadaşımın getirdiği, ufacık kibar; çay kaşığı ile dökmüş. Ben de çay kaşığı kullansam da biraz dolu olmuş kaşık galiba:) Dolgu kreması onun tarifine ek olarak kakao ilaveli.

5 Mart 2011

Elmalı Muhallebi

5 kişilik
Malzemeler:
3 adet kırmızı elma,
1 bardak toz şeker,
1 çay bardağı dövülmüş ceviz,
Tarçın
Muhallebi için:
1itre+1 bardak süt,
3 kaşık buğday nişastası,
3 kaşık pirinç unu,

1 su bardağı toz şeker.
Yapılışı: Elmaları soyup rendeleyin. Şekeri serpin kısık ateşte pişirin. Pişince tarçını ve dövülmüş cevizi ilave edip karıştırın. Kaselerin dibine 1'er 2'şer kaşık paylaştırın.
Nişasta, pirinç unu ve şekeri karıştırın. Karıştıra karıştıra sütü ilave edin. Muhallebi kıvamını alana kadar karıştırın. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alıp kaselere elma tatlısının üzerine paylaştırın. Tarçın ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.

3 Mart 2011

Fırında Yoğurt

Malzemeler:
3 litre süt
3 yemek kaşığı bal(şart değil damızlık yoğurdunuz ekşi ise kullanabilirsiniz)
1 kase yoğurt
Yapılışı:
Sütü kaynatın. El dayanacak kıvama gelene kadar soğumasını bekleyin. Pastörize sütten yapıyorsanız el dayanacak kıvama gelene kadar ısıtın.
Fırını 60 dereceye ayarlayın.
Bal ve yoğurdu biraz sütten ilave ederek iyice karıştırın. Uygun sıcaklığa gelen süte karıştırın. Ağzı açık olarak fırına yerleştirin. 4 saat 15 dk. sonra çıkarıp 15 dakika da dışarıda tuttuktan sonra kapağını kapatıp buzdolabına koyun. Tercihen 24 saat dolapta dinlendirdikten sonra servis yapın. Afiyet olsun. 

2 Mart 2011

Elmalı Kereviz Yemeği (Esinlenme yemekler)

Malzemeler: 2 adet kereviz,
1 adet sarı elma ne tatlı ne ekşi ikisinin arası bir tatta olan,
1 adet kuru soğan, tuz, kimyon, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, maydanoz, taze zencefil rendesi 1 çay kaşığı kadar
Yapılışı: Soğanı yemeklik doğrayın.  Zeytinyağı ve soğanı tencereye alıp kavurun. Kerevizleri soyup ince ince kıyın. Soğanlar pembeleşince kerevizleri ilave edip karıştırın ve kapağını kapatın. 5 dakika sonra zencefil rendesini ilave edin, tekrar kapağını kapatın. Elmayı soyun ve onu da kerevizi doğradığınız şekilde doğrayın. Kerevizlerin yumuşamasına yakın elmaları ilave edin çünki elma çabuk pişer. Tuzunu ve kimyonunu katın. Kapağı kapalı olarak elmalar da pişene kadar pişirin sonra ocaktan alın.
Pişme esnasında sıcak olması şartıyla ihtiyaç oldukça 1 çay bardağı su katabilirsiniz. Maydanozu yıkayın doğrayın veya doğramadan üzerine süs yaparak ılık olarak servise sunun. 

Balkabaklı Yaş Pasta

Malzemaler

4- 6 dilim
Malzemeler:
Keki için:
1 adet yumurta,
1 kahve fincanı toz şeker
2 kahve fincanı un(elenmiş değil;çatal ve kaşık ile kabartılmış)
1.5kahve fincanı ılık su
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
1 çay kaşığı (silme) kabartma tozu
Keki ıslatmak için:
1.5 çay bardağı süt,
1 çay kaşığı toz şeker
Arasına:
1 kâse kabak tatlısı
Hinditancevizi
Dışına:
1 poşet krem şanti(İçim kullandım ve  önceden kullandıklarımdan daha iyi sonuç verdi.Üstelik krema sertleştirici kullanmadan)
1 bardaktan 2 parmak eksik süt
Hazırlanışı:
Yumurtanın akını ve sarısını ayırın,(yumurtanın beyazına kesinlikle sarısı karışmamalıdır) ayrı kaplarda şekeri müsâvi şekilde paylaştırarak ilk önce yumurta akını, sonra sarısını çırpın.
İkisini karıştırın.Kabartma tozu, nişasta ve unu iyice karıştırıp harmanlayın. Çırpılmış yumurtaya ilâave edin.Suyu azar azar ilâve edin. Bir kek hamuru kıvamına geldiyse eklemeyin.Hava sıcaklığına ve unun cinsine, yumurta miktarına göre su ihtiyacı değişik oluyor.Bildiğiniz gibi alışılmış pandispanya hamurlarında su yok fakat, bir yerde deneme fırsatı oldu. Daha yumuşak ve hafif olduğunu siz de hissedebilirsiniz.
Daha sonra pandispanya hamurunuzu 12.7 cm çapı olan(Fırına girebilen bir saklama kabı)  tereyağı ile yağlanmış kalıba dökün. 170 derece 10 dk. Önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin.
Kek soğuyana kadar kremanızı soğuk süt ile çırparak hazırlayın.Buzdolabına koyun ve kabak tatlınızı çatal yardımı ile veya robotta iyice ezin.
Soğuyan kekinizin üstteki kuru tabakasını dikkatle ince bir tabaka halinde kesip ayırın.Bunu pasta haricinde muhallebili veya krem şantili bir tatlıda değerlendirebilirsiniz. Sonra kekinizi yanlamasına ortadan ikiye tek seferde kesin. Hamurunuzun muhtevâsında nişasta olduğu için; keserken çok kırıntılanmadığını göreceksiniz.1çay bardağı soğuk süte 1 çay kaşığı toz şeker ilâve edip karıştırın ve kekin iki katını da bununla ıslatın. Buzdolabında soğuttuğunuz krem şantiden dolu dolu iki yemek kaşığı alıp kekinizin arasına sürün. Spatula ile düzleştirdikten sonra Kabak tatlısını yayın. Üst katını kapatın. Bir krema pompasını krema ile doldurup süsleme için ayırın. 
Kalan krem şantiyi üstüne ve kenarlarına sıvayın.Üstü 1 cm yanları yarım cm kalınlıkta yapın. Ve tırtıklama mikası ile pastanızı tırtıklayın. Krema pompası ile, pastanızın üzerine zevkinize göre şekil verin.

1 Mart 2011

Kerevizli Lazanya

Malzemeler:
8 yaprak lazanya, (tarifin aslı 10 yaprak)
1 yemek kaşığı domates salçası,
1  su bardağından 2 parmak eksik su,
2 diş sarımsak,
Zeytinyağı,
Yarım havuç,
2 minik kereviz,
1 adet kuru soğan
Ispanak bir bağ(buzlukta soğan ile kavrulmuş ıspanak vardı onu kullandım)
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 adet domates
1.5 yemek kaşığı dolusu un,
1 yemek kaşığı tereyağı,
1.5 su bardağı süt, tuz
Yapılışı: Soğanı yemeklik doğrayın. Havucu boydan dörde bölüp ince ince doğrayın. Kırmızı biberi küçük küçük dorayın. Hepsini bir tavaya alıp zeytinyağında havuçlar yumuşayana kadar pişirin. Küp küp doğranmış domatesleri ilave ederek hemen ardından; soyulmuş küçük küp şeklinde doğranmış kerevizleri ilave edin. Azıcık sıcak su ilave edip kapağını kapatın. Kerevizler yumuşayınca, doğranmış ıspanağı ilave edin. Tuz ve baharatını ilave edip kapağı kapalı olarak pişirin. Ocaktan alın.
Beşamel sos için tavaya tereyağını koyup eritin. Unu ilave edip tahta kaşıkla karıştırın. İyice kavrulunca karıştıra karıştıra sütü ilave edin. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Kaynayınca tuzunu ve eğer yakıştırırsanız kimyon ilave edip karıştırıp söndürün. Kapağını kapatın.
Salçalı sos (tarifin aslı domates ile idi) için salçayı suda ezin ve ocağa alın. 1 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edin. Sarımsakları soyup ince ince kıyın. Salçalı sos ısınınca ilave edip karıştırın. 1 dakika sonra söndürün.
Fırına dayanıklı kabınızı yağlayın bir kaşık salçalı sosu yayın ve lazanyaları dizin. Üzerine salçalı sos ve beşamel sos yayın. Kerevizli harçtan yayarak üzerine 1 kaşık kaşar peyniri rendesi serpin. Lazanyayı kapatın üzerine. Aynı işlemi iç harcı bitene kadar uygulayın. En son kata salçalı sosu sürüp, beşamel sosun hepsini dökün. 200 derece ısınmış fırında 20 dk. pişirin. Fırından çıkarıp hızlıca kaşar peyniri rendesi serpin ve fırında 3 dk. daha pişirin. Fırının sıcaklığında bekletin servis tabağına alana kadar. İkramdan 5 dakika önce çıkarırsanız kimsenin ağzı yanmaz ve bu güzel yemeği afiyetle yerler. Afiyet olsun.


Asma Yaprağında Levrek

Malzemeler:
Kişi adedince balık,
Salamura asma yaprağı (çok tuzlu olmayacak),
Zeytinyağı,
Kuru soğan (1 adet kuru soğan 3 balığa kafi geliyor),
Her balığa 1 çay kaşığı olacak şekilde eritilmemiş tereyağı,
Tuz, fesleğen
Yapılışı: Balıkları ayıklayıp yıkayın. İçini dışını tuzlayarak hazır bekletin. Soğanı soyup ikiye bölün. Hilal şeklinde doğrayıp tuzlayın. Tepsiyi veya balık sayınız az ise sığacağı ısıya dayanıklı cam kaba yaprakları ayırıp dizin. Yaprakların mat yüzü size baksın. Her yaprağın üst kenarı diğerinin alt kenarına gelecek şekilde dizin. Balığın boyunda. Yaprakların üzerinde yağ gezdirin ve fesleğen serpin. Balıkların yarıklarına ve içine tereyağını paylaştırarak elinizle yayın. Soğanları balığın içine de koyun. Arzu ederseniz ayrıca halka şeklinde doğranmış kuru soğanı yaprakların üzerine koyun. Balığı yaprakların üzerine yatırın ve üzerine zeytinyağı gezdirip fesleğen serpin. Yapraklarınızı üzerine kapatın. Eğer yapraklarınız ufak ise parlak tarafı dışa gelecek şekilde balığınızı kaplayın. İsterseniz yine azıcık yağ gezdirebilirsiniz. Bütün balıklara  aynı işlemleri uygulayın. 200 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Araya dörde bölünmüş soğanlar veya arpacık soğan, domates vb, koyabilirsiniz pişerken beraber pişmesi için. Haşlanmış patates, pişmiş kuru soğan ve akdeniz yeşillikleri ile yapılmış bir salata ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.